Trdelník s Lipánkem Tradičním
Ingredience
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
 - 2 vejce
 - 80 g Jihočeského másla
 - 3 lžíce moučkového cukru
 - 250 ml Jihočeského mléka
 - 42 g droždí
 
Na náplň a potření:
- 2 balení Lipánka tradičního 130 g
 - 5 lžic skořicového cukru
 - olej na potření
 
Návod na přípravu
Droždí promícháme se lžící vlažného Jihočeského mléka se špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze zbylých surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a zevnitř potřeme Lipánkem tradičním.


