Chci soutěžit

myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Smažené bramborové kuličky s taveným sýrem Lipánek, kukuřicí a krémovým dipem

Smažené bramborové kuličky s taveným sýrem Lipánek, kukuřicí a krémovým dipem

Ingredience (2 porce)

Na kuličky:

  • 1 balení taveného sýru Lipánek
  • 4 větší brambory
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 3 větvičky tymiánu (otrhané lístky)
  • 2 lžíce sterilované kukuřice
  • 1 hrst nasekané pažitky (část nechat na ozdobu)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř podle chuti
  • hladká mouka, vejce s čerstvým Jihočeským mlékem a strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Na dip:

  • 2 lžíce Jihočeského žervé
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka moučkového cukru
  • sůl
  • pepř podle chuti

Návod na přípravu

Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Po vychladnutí je nastrouháme nahrubo a smícháme v míse s taveným sýrem Lipánek, provensálskými bylinkami, česnekem, lístky tymiánu, kukuřicí, pažitkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Ze směsi tvarujeme menší kuličky a uložíme je na 30 minut do lednice, aby se zpevnily. Poté je dvakrát obalíme v trojobalu – nejprve v mouce, poté ve vejci rozšlehaném s trochou čerstvého Jihočeského mléka, a nakonec ve strouhance. Obalené kuličky necháme ještě 10 minut odpočívat v lednici. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kuličky smažíme dozlatova ze všech stran. Po vyjmutí je necháme okapat na papírové utěrce. Na dip smícháme Jihočeské žervé s majonézou, kečupem, citronovou šťávou, špetkou cukru, solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat i trochu pažitky. Kuličky podáváme teplé, s připraveným dipem a posypané čerstvou pažitkou.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem