SOUTĚŽ

Hejbni kostrou s Lipánkem a Pigym

Více o soutěži zde

Hejbni kostrou Hejbni kostrou
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Piškotové řezy se sladkou pomazánkou Lipánek, arašídy a slaným karamelem

Jestli máte rádi slaný karamel, tak tenhle recept určitě vyzkoušejte!

Piškotové řezy se sladkou pomazánkou Lipánek, arašídy a slaným karamelem

Ingredience

Piškot:
3 vejce
10 g vanilkové pasty
80 g cukru
citronová kůra
100 g hladké mouky
½ kypřicího prášku
50 g oleje
1 jablko
1 balení sladké pomazánky Lipánek

Slaný karamel:
100 g cukru
40 g Jihočeského másla
60 g trvanlivé Jihočeské smetany
2 g soli
20 g vody

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. Oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme do rendlíku. Žloutky, vanilkovou pastu a cukr vyšleháme do světlé pěny. Bílky šleháme s částí cukru do polotuha. Přisypeme zbylý cukr a došleháme na pevný sníh.

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Žloutkovou směs vmícháme do sněhu z bílků, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Zlehka promícháme, vlijeme olej a ještě jednou promícháme. Těsto ihned přelijeme do formy a stěrkou uhladíme jeho povrch. Pečeme asi 40 minut, dokud piškot není světle hnědý. Zkusíme píchnout špejli do středu a pokud nelepí, vyjmeme korpus z trouby a necháme ve formě vychladnout.

Mezitím si připravíme slaný karamel. Cukr rozpustíme s Jihočeským máslem na hnědý karamel. V momentě, kdy se ingredience spojí a zhnědnou, přilijeme trvanlivou Jihočeskou smetanu, sůl a vodu. Provaříme, aby se vše rozpustilo a spojilo. Necháme vychladnout.

Korpus po vychladnutí rozřežeme na tři díly podélně a naplníme sladkou pomazánkou Lipánek. Naskládáme opět na sebe. Při podávání polijeme slaným karamelem, posypeme nadrcenými arašídy a ozdobíme krájeným jablkem.

 

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem