SOUTĚŽ

Hejbni kostrou s Lipánkem a Pigym

Více o soutěži zde

Hejbni kostrou Hejbni kostrou
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Noky s jahodovou omáčkou a Lipánkem

Ať už jim budete říkat gnoči, ňoky, noky nebo knedlíčky, tenhle recept stojí za to vyzkoušet.

Noky s jahodovou omáčkou a Lipánkem

Ingredience

Noky

  • 250 g Jihočeského žervé
  • 60 g mletých mandlí
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 větší žloutek
  • špetka soli
  • 40 g cukru

Omáčka

  • 250 g jahod
  • 30 g medu
  • 1 citron
  • 10 g vanilkového cukru

Na ozdobu

  • 1 Tradiční Lipánek

 

Návod na přípravu

Do mísy dáme Jihočeské žervé, žloutek, cukr, sůl, mleté mandle a vše promícháme. Poté přidáme mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na čtyři díly a z každého vyválíme váleček, který krájíme na kousky široké zhruba 2,5 cm. Z každého kousku tvarujeme nok. Vodu v hrnci přivedeme k varu a noky vaříme ve vroucí vodě 1–2 minuty. Jahody omyjeme, osušíme a pokrájíme na půlky či čtvrtky podle velikosti jahod. Pokrájené jahody vložíme do rendlíku, přidáme vanilkový cukr, med a šťávu z citronu. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí jahod. Noky podáváme s omáčkou z jahod a lžíci Tradičního Lipánka.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem