myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Koláč s tvarohovým Lipánkem, makovou a ořechovou náplní

Koláč s tvarohovým Lipánkem, makovou a ořechovou náplní

Ingredience (na 1 plech)

  • 250 ml trvanlivého Jihočeského mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g Jihočeského másla
  • 70 g cukru
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 žloutky
  • moučkový cukr a čerstvé ovoce na ozdobu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 balení tvarohového Lipánka

Maková náplň:

  • 150 g máku
  • 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
  • 2 lžíce cukru

Oříšková náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
  • 1 lžička skořice

Návod na přípravu

Trvanlivé Jihočeské mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, jeden žloutek, vejce, pokrájené Jihočeské máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Tvarohového Lipánka smícháme s jedním žloutkem. Mák, cukr a mléko lehce povaříme. Mleté ořechy smícháme s mlékem, cukrem, skořicí a povaříme. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvíme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 40 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem