myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • ½ čerstvého droždí
  • 250 ml Jihočeského mléka
  • 25 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • čerstvé nebo mražené jahody

Vanilková omáčka:

  • 1 ks Lipánek vanilková pomazánka
  • 100 ml Jihočeské smetany

Na dokončení:

  • rozpuštěné Jihočeské máslo
  • moučkový cukr

Návod na přípravu

Rozdrobené droždí zasypeme cukrem, lžicí mouky a přidáme trochu vlažného Jihočeského mléka. Vznikne nám tak kvásek, který necháme vzejít asi 15 minut pod utěrkou. Hotový kvásek přidáme k mouce, zbylému mléku, cukru, vejci a soli. V robotu vypracujeme hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy, a necháme ho opět pod utěrkou hodinu kynout.

Těsto vyválíme na širší placku a nakrájíme nožem na čtverce. Jahody v těstě obalíme a vytvarujeme v kulaté knedlíky. Vytvořené knedlíky necháme dalších 15 minut nakynout na pomoučněném válu. Poté je vaříme v páře asi 10 minut podle velikosti.

Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku. V kastrůlku na středním plameni rozmícháme Lipánek vanilkovou pomazánku se smetanou.

Knedlíky podáváme s vanilkovou omáčkou, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem